Elnökség

ifj. Duda Ernő

ifj. Duda Ernő

Elnök

Duda Ernő Magyarország legnagyobb független biotechnológiai cégének, a Solvo Biotechnológiai Zrt.-nek a társalapítója, elnöke és vezérigazgatója. Emellett a Magyar Biotechnológiai Szövetség alapítója és elnöke, illetve az Aquincum Inkubátor társalapítója és elnöke. Vállalkozóként több mint 20 cég alapítója vagy társalapítója volt, közöttük a Copy General gyorsmásoló hálózaté, egy high-tech magyar kezdő vállalkozásokra fókuszáló pénzügyi tanácsadó cégé, és Magyarország legnagyobb online antikváriumáé. A Szegedi Tudományegyetem címzetes docense, és több egyetemen is tanít biotechnológiát és vállalkozástant. A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara elnökhelyettese volt, illetve 1997 és 2006 között Junior Achievement Magyarország elnöki posztját töltötte be. 2005 és 2010 között a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács tagja, 2004 és 2011 között pedig a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány kuratóriumának tagja volt. Tagja a Magyar Innovációs Szövetség elnökségének, rendszeresen publikál és gyakran tart előadásokat konferenciákon és egyéb rendezvényeken.

Dr. Fehér Arnold

Dr. Fehér Arnold

Elnökségi tag

Dr. Darvas Ferenc

Dr. Darvas Ferenc

Elnökségi tag

Vegyészmérnök, rendszerszervező mérnök, a biológiai tudományok kandidátusa. Munkásságát több mint 200 tudományos publikáció, 100 feletti szabadalom jellemzi. Különböző egyetemeken oktatott Budapesten, Barcelonában, Gainesville-ben (Florida, USA), jelenleg a Floridai Nemzetközi Egyetem (FIU) docense Miamiban. Nevéhez a logikai alapú mesterséges intelligencia biológiai és kémiai alkalmazása, az első iparszerűen alkalmazott folyadékfázisú kombinatorikus kémiai szintézis módszer (CMT) kidolgozása fűződik az általa alapított ComGenex, Európa első kombinatorikus kémiai cége által. Társalapítója és első elnöke volt a magyar Biotechnológiai Szövetségnek. Jelenlegi kutatási területét az áramlásos kémia és mikrofluidika (ThalesNano), nanotechnológia (InnoStudio, AgroThetis) és űrkémia (ComZat) és ezek alkalmazásai képezik, a SpaceFlow Program (2014) megalapítója.
Dr. Dinnyés András

Dr. Dinnyés András

Elnökségi tag

Dr. Dinnyés András az embriológia, sejtmag átültetéses klónozás és őssejt területek kutatásával 1985-óta foglalkozik. Fulbright kutatóként az USA-ban a Smithsonian Institute-ban egér embriók vitrifikációs mélyhűtésén, majd a Connecticut-i Egyetemen laboratóriumi- és nagyállatok sejtmag átültetéses klónozáson dolgozott, ez utóbbit folytatva 2000-től a Roslin Intézetben a korábban “Dolly-t” a klónozott bárányt létrehozó csoportot vezette Sir Ian Wilmut irányításával. A csoport sikeresen létrehozta a világon első génkiütött nagyállatot, egy bárányt, majd Európa első klónozott sertését. Magyarországra visszatérve megalapított egy akadémiai kutatócsoportot, mely Közép-Európa első klónozott egerét, majd nyulát is létrehozta. Jelenleg a Szent István Egyetem professzora. Az elmúlt hat évben az Utrechti Egyetem Állatorvosi Fakultásának is meghívott professzora volt.

2005-ben megalapította a BioTalentum Kft-t, amely 20 kutatóval biotechnológiai kutatásokat és szolgáltatásokat végez, beleértve genetikailag módosított laborállatok létrehozását (első hazai Talen knock-out egér megszületése, jelenleg CRISPR/Cas9 technológiai bevezetése), valamint egér, nyúl és humán pluripotens őssejtek létrehozását és differenciáltatását  (neurális, szívizom és más sejttípusokká, 2D és 3D rendszerekben). A BioTalentum Kft állította elő az első hazai beteg-specifikus indukált pluripotens őssejt vonalakat. Az állatok és sejtek genetikai újraprogramozása terén végzett innovatív munkája elismeréséül 2013-ban elnyerte a Gábor Dénes Díjat.

ORCID
ResearchGate

Dr. Ürge László

Dr. Ürge László

Elnökségi tag